10 грешки в интимната хигиена, които почти всеки допуска –

Интимната хигиена е доста чувствителна тема. Не е обичайно да започваме разговор за това във фирмата, да обсъждаме въпроса публично. Често дори в семейството си се притесняваме да говорим за това . В резултат на това израстват хора, които често правят грешки в грижите за тялото си . Но това е лесно да се избегне!

Небрежността по отношение на интимната хигиена заплашва здравословни проблеми. Причината за това обаче е по-скоро некомпетентност по въпроса, отколкото мързел и безразличие към чистотата. Да видим какви грешки в грижите за тялото допуска почти всяка втора жена.

 

Използване на тоалетна хартия неправилно

Лекарите подчертават, че измиването и избърсването трябва да става само отпред назад. В противен случай можете да донесете бактерии от ануса и да нарушите микрофлората на интимното място. Най-често срещаното бактериално заболяване е циститът.

Използва агресивни хигиенни продукти

Антибактериалните сапуни и парфюмираните душ гелове са съставени от агресивни повърхностноактивни вещества. Те увреждат чувствителната кожа на личната зона, нарушават нейния микробиом и причиняват дразнене. Гинеколозите съветват да се измивате с обикновена топла вода, понякога като използвате специални средства за интимна хигиена.

Използвате неподходящи продукти

Също така не се препоръчва използването на душ гелове с масла и парфюмирани частици върху интимните части на тялото. Техните компоненти увреждат лигавицата. Можете да използвате ексфолианти за борба с врастналите косми. Изберете обаче продукти с фини абразивни частици. Те няма да навредят на нежната кожа.

Игнорирате врастналие косми

Врастналите косми се появяват главно след епилиране или кола маска. Те не могат да бъдат пренебрегнати, тъй като могат да провокират възпаление на кожата и появата на абсцеси. Спрете за известно време процедурите за епилация, за да се отървете от проблема. Леките ексфолианти и кремове също са полезни.

Използване на кърпата неправилно

В идеалния случай трябва да имате кърпа за интимната част на тялото. В нашата реалност обаче е се бършем с една кърпа и това е достатъчно, ако тя е сравнително нова и чиста . Не изсушавайте бикини зоната. Достатъчно е да го попиете няколко пъти с кърпата, за да избегнете дразнене.

Използвате ароматизирани продукти

Експертите предупреждават, че прекъсването на естествената миризма на интимното място на жената е не само безсмислено, но и опасно. Ароматизираната тоалетна хартия, парфюмираните кърпички и специалните дезодоранти не са нищо повече от парична помпа. Освен това тези неща могат да провокират алергична реакция.

Правите си вътрешна промивка

Не можете да правите промивки без препоръка на лекар. Особено ако няма наистина важни причини за това. В крайна сметка, това води до измиване на полезните бактерии и секрети отвътре.

Рядко сменяте хигиенните си продукти

Препоръчително е да сменяте тампона и превръзките през тези дни на всеки 4-8 часа. Зависи от деня на менструацията ви, както и от интензивността на отделянето. Въпреки това, гинеколозите не препоръчват носенето на този хигиенен продукт повече от 4 часа, тъй като и в него се развиват бактерии.

Използване на ежедневни превръзки

Лекарите не препоръчват ежедневно използване на превръзки (особено парфюмирани). Факт е, че те блокират циркулацията на въздуха, като по този начин създават парников ефект. Ако се притеснявате от обилни изхвърляния, струва си да разберете причината. Гинекологът ще помогне да се отървете от тях веднъж завинаги.

Носите бельо с лошо качество

Най-честата грешка в личната хигиена е грешното бельо. Гащички от изкуствени материали блокират циркулацията на въздуха и не абсорбират влагата. Поради парниковия ефект в интимната зона се размножават вредни бактерии.

За тренировка, между другото, също е по-добре да вземете чисто бельо. Всъщност, по време на физическа активност, ние се потим по-интензивно. За спорт е по-добре да вземете панталони от класическа кройка. Но за разходка можете да носите както прашки, така и бразилки.

За да бъда честна, аз лично съм направил много грешки в грижите за тялото си неволно. В крайна сметка образът за интимна хигиена се формира в детството, когато нямаше достъп до толкова много източници на полезна информация. Полезна ли ви беше статията ни? Споделете мнението си в коментарите!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *