Коя тор е най-добра за ДОМАТИТЕ? Това всеки градинар трябва да го знае!

Доматите са едни от най-предпочитаните зеленчуци. Ако искате тазгодишната реколта да е 10 пъти по-добра, трябва да сте наясно със спецификите на зеленчука. Много е важно да знаете, че доматите обичат влага. Тези растения са податливи на заболявания и зарази, затова е крайно необходимо редовно да торите почвата.

Днес ще ви споделим съветите на опитни градинари, които разказват как и кога трябва да се торят доматите, ако искаме в края на сезона да събираме плодовете на труда си в чували.

Кога и как да торим доматите?

Птичата тор е изключително подходяща, когато става въпрос за доматени растения. Тя е богата на редица полезни хранителни вещества, които ще дадат на зеленчука това, от което се нуждае, за да функционира правилно.

За да се чувстват добре тези култури, на повърхността на почвата трябва да внесете калиеви и фосфорни торове. В случай, че почвата, в която възнамерявате да засадите доматените растения, е кисела, трябва да добавите вар, така че да осигурите оптимално добра среда за развитието на доматите.

Когато говорим за домати, дървесната пепел и компостът са също перфектен избор.

Ако сте решили да подхранвате доматен разсад, опитните градинари съветват да не ползвате минерални торове, тъй като те действат като активатори на образуването на плодове и е прекалено рано за тях.

 

Ако искате реколтата да е изненадващо добра, нужно е един ден преди самото засаждане, да подхраните почвата с разтвор от калиев перманганат и мая. 10 грама мая се разтваря в 10 литра вода. От този разтвор се добавя по 220 мл във всяка дупка. Запомнете, че дървесната пепел е изключително богата на калий, затова и хората с опит съветват да добавяте от нея към всяка една дупка, в която садите разсада.

Яйчените черупки също не са за подценяване. Ако искате да предпазите растенията от заболявания и да подпомогнете тяхното развитие, бихте могли към всяка дупка да добавите по малко количество стрити яйчени черупки.

Това са сред основните правила, свързани с подхранването на доматите. Ако искате реколтата тази година да е в пъти по-добра, придържайте се към тях и няма да сгрешите!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.