Съхранявам си домашните яйца в буркани – до две години остават като пресни! Стар трик от времена на криза:


Подобно на плодовете и зеленчуците, яйцата могат да се съхраняват до две години. Всичко, от което се нуждаете, са няколко буркани и малко домашни яйца (купените от магазина не се препоръчват). Всеки трябва да е наясно с този полезен стар трик , който нашите предци са използвали по време на криза.

яйца в хлорна вар съхранение

Този метод е получил признание в цял свят. Ето отзив от читател: „Родителите ми правеха това, когато бях дете. За съжаление, избърсването на мръсните яйца не проработи при мен и когато бяха сварени, миришеха и имаха вкус на изпражнения.

Това, което научих, е, че трябва да отделяте тези яйца, които са мръсни, и да запазвате само тези, които са чисти“, е съветът на читател, който е пробвал този метод за консервиране на яйца. А ето какво казва Таня, която сподели този много полезен начин за консервиране.

кора пресни яйца

„За този метод на консервиране трябва да използвате яйца, снесени от домашни птици. Яйцата вероятно ще бъдат нечисти на някои места, така че използвайте четка, за да ги изтъркате добре, докато тъмните петна изчезнат. Яйцата трябва да са добре запазени и да нямат големи дефекти.

яйце в буркан

яйце в буркан

Пригответе по-големи буркани. Внимателно спуснете яйцата, докато напълните всички буркани догоре. Яйцата могат лесно да се счупят или напукат, затова си помогнете, като използвате лъжица и наклоните буркана.

Друго нещо, от което се нуждаете, е 2 супени лъжици хлорна вар (калциев хидроксид). Разтворете в 700 мл вода. Варта ще дезинфекцира буркана и ще предотврати образуването на бактерии вътре. Тя се използва и за отглеждане на плодове и за покриване на растения, за да ги предпази от вредители.

разтвор на вар

хлорна вар във вода

Залейте яйцата в бурканите с разтвора (количеството е за един голям буркан), така че варта да образува защитен слой върху яйцата и да ги предпази от разваляне. Поставете подходящия капак на буркана и го съхранявайте на хладно и тъмно място.

хлорна вар консервиране

яйца в хлорна вар

Непрекъснато повтаряйте този процес с останалите буркани, в зависимост от броя на яйцата, които искате да запазите. Трябва да се използват чисти, немити яйца и те могат да се съхраняват от 12 до 18 месеца, като се накиснат в разтвор на вар и вода по гореописания начин.

съхранение яйца

Крайният резултат е яйце, което е прясно и неразвалено като деня, в който е снесено. Когато отворите буркана, ще откриете, че яйцата са развили защитно бяло покритие около тях.