Как правилно да изгасим содата, когато правим кекс, баница или хляб?

Обикновено добавяме сода бикарбонат в тестото за кекс, баница или хляб, за да ни послужи като натурален набухвател. Благодарение на нея се отделя достатъчно количество въглероден диоксид за повдигане на тестото, без да използваме други изкуствени набухватели, към които може да проявим алергична реакция. За целта трябва да „изгасим“ содата с някаква киселина – оцетна (оцет) или лимонена (лимонтузу). При взаимодействие с киселина, содата се превръща в карбонат и вода. При тази реакция се отделя газ (въглероден диоксид), заради което всъщност бухва тестото. Но как по най-правилния начин да изгасим содата?

Към брашното добавете количеството сода, посочено в рецептата. С добавянето на вода, мляко или друга течност към брашното, добавете и малко оцет или лимонов сок. Бързо разбъркайте и сложете да се пече, за да протече ефективно реакцията. Ако използвате лимонтузу, може да го прибавите в сухо състояние към брашното, заедно със содата.

 

Забележка: Не се опитвайте да залеете содата с оцет предварително, тъй като реакцията протича, преди да сте добавили сместа към тестото и целият въглероден диоксид отива във въздуха.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.