Защо киселото зеле става горчиво и меко – ето какво не знаят повечето домакини


Киселото зеле ще се окаже безвкусно, горчиво и меко, ако в процеса на приготвянето му са допуснати някои незначителни на пръв поглед грешки.

Защо киселото зеле става горчиво?

Неправилният подбор на съставките е една от основните причини за горчивия вкус на зелето.

Спазването на някои прости препоръки ще ви помогне да избегнете този проблем.

За да се отървете от неприятния вкус, не забравяйте да дупчете зелето по време на ферментация и да използвате солта пестеливо. Много домакини погрешно считат, че добавянето на повече сол ще направи зелето хрупкаво и вкусно.

Ако пропуснете процедурата с дупчене на зелето, то ще придобие горчив вкус.

В процес на ферментация зелевият сок взаимодейства със солта, което води до кисела среда. По това време в зелето се натрупват газове, то придобива специфична миризма и в крайна сметка това се отразява негативно на вкуса му.

Друга честа причина, поради която зелето има неприятен горчив вкус, е неправилното дозиране на солта. По време на ферментацията се образуват млечнокисели бактерии. Ако има излишък от сол, тогава процесът на ферментация ще се забави. Характерната пяна няма да се появи на повърхността и цветът на зелето ще се промени.

Спазвайте стриктно препоръките за дозиране на солта според рецептата, която сте избрали.

Защо киселото зеле не става хрупкаво?

Няколко причини могат да повлияят на хрупкавостта на зелето. Ако е използвано замразено зеле, тогава продуктът ще има сладък послевкус и ще стане меко.

Също така ранните сортове съдържат голямо количество нитрати, които ще „омекотят“ зелето и то ще загуби хрупкавостта си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.