С елементарен тест вкъщи проверете дали имате рак на белия дроб


В ранните стадии ракът на белия дроб обикновено не се проявява, но с напредването на състоянието започват да се появяват симптоми. Тъй като в момента няма лек за рак, е важно да може да се разпознаят признаците на заболяването възможно най-рано. Един прост тест може да помогне за това.

Според лекарите злокачественият тумор може да се прояви под формата на така наречения паранеопластичен синдром, който се причинява не от неговия локален растеж, а от неспецифични реакции от други органи. Синдромът може да се появи при всеки вид рак, но най-често той е свързан с дребноклетъчен рак на белия дроб. „Понякога синдромът може да накара имунната система на тялото да атакува части от нервната система. Един пример е синдромът на Ламбърт-Ийтън, при който мускулите около бедрата отслабват“, обясниха експертите.

Можете да го разпознаете с помощта на елементарен тест: Пациентът сяда на стол и се опитва да се изправи без помощ, без да се подпира на никакви предмети. Ако той изпитва очевидни проблеми, тогава е немалка вероятността да става въпрос за наличието на рак на белия дроб. „След това мускулите на раменния пояс започват да отслабват“, уточняват онколози.

По-рядко срещаният проблем е паранеопластичната мозъчна дегенерация, която може да доведе до загуба на равновесие, както и проблеми с говора или преглъщането. Синдромът може също да причини мускулна слабост, промени в чувствителността, проблеми със зрението или дори промени в поведението, отбелязват лекарите. Други симптоми на рак на белия дроб включват силна кашлица, постоянни белодробни инфекции, умора, болка при дишане, задух и загуба на апетит или тегло.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *