7 симптома на болка в дебелото черво, които не трябва да бъдат игнорирани


Поради заседналия ни начин на живот стана много обичайно коремът ни да се чувства неудобно понякога. Но има симптоми, които не бива да пренебрегвате, тъй като те могат да показват много по-сериозни проблеми.

Тук нека проучим тези симптоми и да получим съвет как да имаме по-здравословно дебело черво.

1. Болки в корема

Това може да се случи на всички нас, ако ядем или пием нещо нередно. Но ако често чувствате засилваща се болка в долната част на корема, може да страдате от някакво възпалително заболяване на червата като болест на Крон, улцерозен колит, дивертикулит, синдром на раздразненото черво или рак.

2. Запек
7 Симптоми на болка в дебелото черво, които не трябва да бъдат игнорирани
Ако изпитвате запек често и ако почувствате болка по време на дефекация, това може да е дивертикулит , които са малки възпалени торбички във вътрешността на дебелото ви черво, или синдром на раздразненото черво , сложно заболяване, при което този симптом е свързан с неща като диария, подуване на корема, болка , и газ. Понякога правилната диета може да лекува това, но ако се игнорира дълго време, може да се наложи операция, за да се излекува правилно.

3. Диария
7 Симптоми на болка в дебелото черво, които не трябва да бъдат игнорирани
Ако често имате изпражнения, които са твърде меки или течни, дебелото ви черво не работи правилно, не абсорбира вода и други вещества и се възпалява. Множествените заболявания на дебелото черво са свързани с диария , като синдром на раздразненото черво, дивертикулит и болест на Крон. Ако трае повече от 24 часа, попитайте лекар, той може да предпише колоноскопия, за да изключи по-сериозни заболявания и рак.

4. Кръв в изпражненията

Ако по тоалетната ви хартия или в тоалетната вода има кръв, това може да е възпаление. Ако откриете тъмна кръв, почти черна, в изпражненията си или ако имате кървава диария, трябва да посетите лекар възможно най-скоро. Може да е болест на Крон, улцерозен колит или в най-лошия случай рак.

5. Странни изпражнения

Формата, консистенцията и цветът на изпражненията показват дали сме здрави. Необичайни форми като тънка форма на молив могат да означават рак. Табуретите с цвят на бардо могат да показват, че вътре в храносмилателния ви тракт има кръв, особено ако са почти червеникаво-черни. Ако е бледо и мазно , това може да е така, защото панкреасът или дебелото черво не могат да абсорбират мазнини. Наличието на много слуз в изпражненията може да показва възпаление, като при болестта на Крон. Разбирането на това, което не е наред с необичайното изпражнение, е задължително за получаване на подходящо лекарство или операция възможно най-скоро.

6. Чревен газ

Прекалено много и миризлив газ означава, че има нещо, което не е усвоено или абсорбирано от дебелото черво. Това може да се дължи на липса на добри бактерии, на възпаление или на необичайни чревни движения, като при синдром на раздразнените черва. Важно е да разберете дали това се дължи на консумацията на определени храни като боб, зеле, пълнозърнести храни, сирене, сушени сливи, круши или ако това е симптом на заболяване на дебелото черво.

7. Липса на енергия
7 Симптоми на болка в дебелото черво, които не трябва да бъдат игнорирани

Ако дебелото черво не работи правилно, страдаме от липса на ценни хранителни вещества, минерали и витамини. Може да ни накара да се чувстваме уморени и да причини проблеми със съня. Ако изведнъж се изтощавате след ежедневни занимания у дома или на работното място, това може да се дължи на колит или болест на Крон или дори може да показва рак.

Трябва да се грижим за дебелото си черво, като ядем много фибри от зеленчуци, плодове, ядки, зърнени храни и намаляваме консумацията на червено месо, пържени храни, захар, алкохол и кафе. Също така е добре да се откажете от пушенето и да започнете да пиете достатъчно вода всеки ден. Обърнете внимание на симптомите по-горе и не се колебайте да посетите лекар, ако е необходимо.

Подозирате ли, че имате някои от тези симптоми? Страдали ли сте от заболявания на дебелото черво? Разкажете ни за вашия опит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *