Щитовидната ви жлеза е в опасност, ако имате тези 17 симптома!


Щитовидната жлеза е най-важната, най-голямата ендокринна с вътрешна секреция и най-натоварената с отговорни функции в тялото.

Основната ѝ дейност е да произвежда тироксин, трийодтиронин и калцитонин, които влияят пряко над метаболизма, растежа и развитието. Щитовидната жлеза е малка по размер, но играе важна роля благодарение на хормоните, които произвежда. Точно те регулират всичко за което си помислите, от апетита, през енергийните нива и даже температурата на тялото.

Когато функциите ѝ не са нарушени всичко във вашето тяло функционира както трябва, но настъпи ли проблем с нея нещата в тялото ви започват постепенно да се объркват. В случай, че не им обърнете внимание рискувате да настъпят сериозни и понякога трайни нарушения в организма, които рядко могат да бъдат обратими.

Превенцията и правилната профилактика е най-добрата и сигурна закрила за тялото ви, така че не пренебрегвайте и най-малките знаци дадени от тялото ви. Не пропускайте да следите нивата на хормоните поне веднъж годишно, защото е най-трудно да бъдат открити проблемите на ранен етап при хипотиреоидизъм или слабо активна щитовидна жлеза за разлика при наличие на хиперфункция или хипертиреоидизъм.

Предлагаме ви 17 признака, благодарение на които ще имате шанса да се усъмните за наличие на проблеми, преди да е станало твърде късно.

Намалена функция на щитовидната жлеза хипотиреоидизъм
Симптомите включват:

– Усет за студ в по-голяма част от времето
– Хронична умора или болки в мускулите, цялото тяло
– Суха кожа
– Косопад
– Тежест, склонност към депресия, трудност да се посрещнат всекидневните отговорности
– Качване на килограми
– Запек
– Трудно преглъщане

Ако имате едва един от изброените симптоми не се колебайте да направите изследване на хормоните на щитовидната жлеза и да направите консултация с ендокринолог.

Хиперфункция на щитовидната жлеза – хипертиреоидизъм
Симптомите включват:

– Изпъкнали и издути очи
– Усещане за горещина през цялото време
– Сърцебиене, особено по време на физическо натоварване
– Тревожност или нервност
– Зрителни нарушения
– Загуба на тегло
– Повишено изпотяване или лепкави ръце
– Често изхождане по голяма нужда
– Превъзбуденост

Не се колебайте да потърсите мнението на специалист при появата на някой от тези симптоми. В повечето случаи специалистите твърдят, че очите са най-силният сигнал, че страдате от хиперфункция на щитовидната жлеза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *