Чувствах се като плондир с този подут корем и газове. Ето с това за 2 дни изгладих корема и сега нямам никакви проблеми


Случвало ли ви се е някога да хапнете вкусно и след това да сте имали неприятно усещане в стомаха само няколко минути по-късно? Винаги ли се оказва, че се подувате, имате газове или обикновено се чувствате подути през целия ден?

Ако сте отговорили с „да“ на някой от тези въпроси, тогава може да страдате от Бактериален свръхрастеж в тънките черва.

Подуване на стомаха и Бактериален свръхрастеж в тънките черва

И така, какво е Бактериален свръхрастеж в тънките черва? Е, както името казва, това е свръхрастеж на бактерии. Нормално е да имате някои бактерии, които се движат през тънките черва, но прекалено много могат да ферментират храна, която причинява газове и стомашни подувания.

Леки случаи причиняват подуване на стомаха само след хранене, но при умерени случаи може да се развие запек, диария или симптомите на синдрома на раздразнените черва. Хората, страдащи от тежки форми, могат да имат малабсорбция и да станат анемични, да развият хронична диария и да изпитват загуба на тегло

Причини

Има няколко различни причини, поради които възниква свръхрастеж на бактериите; списъкът по-долу е отлична отправна точка за обсъждане с вашия лекар.

Ниската стомашна киселина – това не само ви помага да смилате храната, но и действа като дезинфектант и може да предотврати навлизането на вредните бактерии в червата.

Антиациди – за съжаление хората са изложени на риск да получат свръхрастеж на бактериите, защото приемат антиациди като Нексиум и други. Макар че това облекчава киселините, имате два странични ефекти: 1) отслабена способност за смилане на храната; 2) по-малко съпротивление срещу патогени и следователно променена чревна микробиомия.

Други хора развиват свръхрастеж на бактериите, защото имат бавно преминаване (времето, необходимо за придвижване на храната) в стомашно-чревния тракт и / или намалено производство на ензими в стомаха и тънките черва. В резултат на това тяхната храна не може да смила достатъчно бързо и се оставя да седи в тънките черва. Това е идеалната възможност за бактериите да се хранят и да ферментират несмляната храна.

Екологичните фактори – консумирането на месо, което има антибиотични остатъци, както и измиването на ръцете с антибиотични сапуни променя нашите черва и също така насърчава свръхрастеж на вредни бактерии.

Конвенционални лечения на свръхрастеж на бактериите

Понастоящем конвенционалното лечение е използването на антибиотици. Докато използваните антибиотици са добри при унищожаването на лошите бактерии, те могат също да унищожат добрите бактерии, които се намират в червата ви.

Естествено Лечение

За щастие съществуват множество начини за естествено лечение. Първата стъпка е да работите с практикуващ лекар, за да сте сигурни, че имате подходяща стомашна киселина и достатъчно производство на ензими; те вероятно ще ви осигурят бетаин хидрохлорид добавки и храносмилателни ензими, за да се гарантира, че основата за оптимално храносмилане е на мястото си.

В допълнение към добавките по-горе, има някои отлични билки, които могат да се използват редовно за предотвратяване или облекчаване на това неудобно подуто усещане.

1  Чесън

Капсулите са източник на пребиотици, които помагат за подобряване на нивата на бактериите, като същевременно работят срещу нежелани дрожди в червата, които причиняват коремни болки.

2   Джинджифил

Тя е част от групата на билките, известни като карминантни билки, които успокояват храносмилателния тракт. Джинджифилът е особено ефективен, успокоява чревната активност, като същевременно изхвърля газ от храносмилателния тракт.

Как да го използвате: Чудесен начин да използвате джинджифил е чрез чай, просто добавете топла вода, лимон и мед на вкус. Можете също така да го вземете под формата на добавка. Дневната доза от 1 g (разделена през целия ден) обикновено се приема за увеличаване на чревната подвижност

3  Листа от мента

Мента е чудесно за облекчаване на подуване на корема поради мускулните му релаксиращи свойства. Имайте предвид, че ментата ще работи само за облекчаване на симптомите.

Как да го използвате: Можете да направите вкусен чай с пресни листа от мента, или да използвате добавки.

Започнете да използвате 1-3 от тези билки редовно и ще усетите облекчението доста бързо.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *