Черният дроб алармира: Ето как първо показва, че не е наред-Имате подут корем


Черният ви дроб алармира: Ето как първо показва, че не е наред

Не сте сигурни, какви са признаците на увреждане на черния дроб? Ето един поглед към някои издайнически знаци, които не бива никога, никога да игнорирате.

Кожата ви е пожълтяла

Един от първите издайнически признаци на увреждане на черния дроб е промяна в цвета на кожата. Заради повреден дроб не са в състояние правилно да се филтрират токсините, които консумирате, бихте могли натрупвате билирубин, което би могло да доведе до пожълтяване на кожата ви.
Билирубин е форма на жлъчен пигмент. Жлъчката се произвежда от черния дроб и той помага при храносмилането. Когато черния дроб е увреден, той не може да отстрани билирубина, и като резултат, той се натрупва в кръвта. Когато билирубинът се намира в кръвта, кожата започва да пожълтява. Можете да забележите, първо това пожълтяване по ноктите си и връхчетата на пръстите на ръцете и краката, както и вашите очи.

Промени в изпражненията и урината
Може да не е нещо, което правите редовно, но трябва да разглеждате урината и изпражненията. Ако са с променен цвят или има промени с редуване на кашовидни и твърди изпражнения, бихте могли да страдате от чернодробна недостатъчност. Ако урината е тъмна на цвят и пенлива, или изпражненията са бледи и тънки, може да ви е нужна консултация с лекар възможно най-скоро.

Имате подут корем
Ако забележите внезапно подуване на корема, може да имате проблем с черния дроб. Когато черният дроб е увреден, той запазва течности, и като резултат, течностите правят стомаха да е подут.

Изпитвате болка
Ако започнете да забелязвате, спазми в корема или рязка, остра болка, бихте могли да страдате от проблеми с черния дроб. Когато черният дроб не функционира, начинът, по който би трябвало, той може да предизвика болки в корема. Ако смятате, че имате болка в лявата част на корема, не я пренебрегвайте, а отидете на лекар.

Киселинен отлив и повръщане
Ако забележите повишено количество на киселинен рефлукс, бихте могли да имате чернодробни проблеми. При увреден черен дроб може да имате храносмилателни сокове нагоре в хранопровода, което води до отлив киселина и лошо храносмилане. С течение на времето, прекомерно храносмилане може да доведе до повръщане.

Ако се забележи някой от тези признаци, добре е да си уговорите среща с Вашия лекар възможно най-скоро, за проверите състоянието на черния си дроб.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *