5 ранни предупредителни признаци за рак на ануса, за които на всички им е неудобно да говорят. Не ги игнорирайте


През последните няколко десетилетия ракът се е превърнал в централна тема, както в медицинските, така и в медийните общности. Това до голяма степен се дължи отчасти на трудните за разпознаване симптоми и често агресивни лечения. Има обаче една форма на рак, която прекалено много хора пренебрегват напълно – рак на ануса.

Това е форма на рак, злокачествен тумор на външния отвор на дебелото черво, наречен анус.

Не трябва да се бърка с рака на дебелото черво.

Причината, поради която тази форма на рак често се пренебрегва, се дължи на неговото местоположение. Това не е част от тялото, която е лесно видима, за да се изследва ежедневно, или област, която дори обмисляме, когато обсъждаме рака. В резултат на това хората могат безпричинно да игнорират или да отхвърлят симптомите на анален рак изцяло. Да не говорим, че може да бъде една досадна и неудобна тема, която да обсъждаме. Тъй като не получават (непосредствено) внимание, което изисква, хората с потенциални анални ракови симптоми рискуват да се влошат. Така че, колкото и трудно да се признае, този вид дискусия трябва да се случи.

Идентифицирането на рака на ануса в най-ранния стадий е изключително важно. Въпреки че може да бъде много трудно да се направи това, тъй като много симптоми на анален рак не са налице в ранния етап. Ако обаче умишлено и редовно внимавате за потенциални фини симптоми, въпреки че ракът може да прогресира, това може да помогне за намаляване на риска.

Важните симптоми, за които трябва да следите могат да включват:

Болка или усещане за натиск в ануса

Сърбеж в ануса

Анално кървене

Наличие на бучка или твърда област близо до ануса

Промени в чревната функция

В повечето случаи причината за рака на ануса е неясна. Факторите, които могат да увеличат риска от развитие на рак на ануса, обаче, могат да включват: често дразнене на ануса, тютюнопушене и намалена имунна система.

Ако имате някой от тези симптоми на анален рак, моля, обърнете се към лекар за преглед.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.