5 ранни предупредителни признаци за рак на ануса, за които на всички им е неудобно да говорят. Не ги игнорирайте


През последните няколко десетилетия ракът се е превърнал в централна тема, както в медицинските, така и в медийните общности. Това до голяма степен се дължи отчасти на трудните за разпознаване симптоми и често агресивни лечения. Има обаче една форма на рак, която прекалено много хора пренебрегват напълно – рак на ануса.

Това е форма на рак, злокачествен тумор на външния отвор на дебелото черво, наречен анус.

Не трябва да се бърка с рака на дебелото черво.

Причината, поради която тази форма на рак често се пренебрегва, се дължи на неговото местоположение. Това не е част от тялото, която е лесно видима, за да се изследва ежедневно, или област, която дори обмисляме, когато обсъждаме рака. В резултат на това хората могат безпричинно да игнорират или да отхвърлят симптомите на анален рак изцяло. Да не говорим, че може да бъде една досадна и неудобна тема, която да обсъждаме. Тъй като не получават (непосредствено) внимание, което изисква, хората с потенциални анални ракови симптоми рискуват да се влошат. Така че, колкото и трудно да се признае, този вид дискусия трябва да се случи.

Идентифицирането на рака на ануса в най-ранния стадий е изключително важно. Въпреки че може да бъде много трудно да се направи това, тъй като много симптоми на анален рак не са налице в ранния етап. Ако обаче умишлено и редовно внимавате за потенциални фини симптоми, въпреки че ракът може да прогресира, това може да помогне за намаляване на риска.

Важните симптоми, за които трябва да следите могат да включват:

Болка или усещане за натиск в ануса

Сърбеж в ануса

Анално кървене

Наличие на бучка или твърда област близо до ануса

Промени в чревната функция

В повечето случаи причината за рака на ануса е неясна. Факторите, които могат да увеличат риска от развитие на рак на ануса, обаче, могат да включват: често дразнене на ануса, тютюнопушене и намалена имунна система.

Ако имате някой от тези симптоми на анален рак, моля, обърнете се към лекар за преглед.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *