Коремът ми се подуваше като балон, започнах да пълнея и качвам килограми! Ето как се оправих


Подуването на корема е усещането за стомаха, което се причинява от смущения в движението на мускулите в различните области на храносмилателната система.

Това е мястото, където увеличаването на дискомфорта и натиска може да се случи и по някакъв начин може да допринесе за това коремът ви изглежда много по-голям.

Подуването понякога е причинено от сериозни медицински състояния, които най-често са резултат от лоша диета и някои храни и съставки при индивида имат слаба толерантност и предизвикват алергии.

Някои хора, които имат подуване на корема, са по-податливи на различни здравни проблеми и те са тези, които са повишили чувствителността към храната в стомаха. Ето защо, храненето на малки количества храна може да допринесе за най-добри резултати.

1 Премахнете храни, към които имате непоносимост и хранителни алергии

Хранителните алергии и непоносимостта са обичайни причини за подуване на корема. Основните нарушители са лактоза, пшеница, фруктоза, глутен и яйца, които са много честа причина за алергии.

2. Трябва да сте наясно, че поглъщането на газ и въздух е една от причините

Основна причина са газирани напитки и поглъщането на въздух и газ може да доведе до подуване на корема.

3. Избягвайте храна, която води до образуване на газове във вашата система

Ако някои храни ви карат да чувствате подуване, винаги ги избягвайте. Консумацията на мазни храни може също да забави процеса на храносмилането.

4. Опитайте ниско калорична диета /FODMAP/

Името на FODMAP диета е абревиатура и на български език може да се преведе като диета, бедна на ферментируеми олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли. Тя е предназначена за успокояване на стомаха.

5. Ето някои често срещани храни, които подуват

Пшеница, лук, чесън, броколи, зеле, карфиол, артишок, боб, ябълки, круши и диня.

6. Бъдете внимателни със захарните алкохоли

Захарните алкохоли могат да причинят храносмилателни проблеми, като например подуване на корема, особено когато се консумират в големи дози. Опитайте се да избягвате дъвки без захар и други източници на захарни алкохоли.

7. Вземете хранителни ензимни добавки

Много продукти, могат да бъдат полезни срещу подуване и други проблеми с храносмилането. Това са обикновено храносмилателни ензими, които помагат за разграждането на определени хранителни компоненти.

8. Незабавно потърсете медицинска помощ, когато възникне запек

Запекът може да влоши симптомите на подуване. Повишеният прием на магнезий и физическата активност могат да бъдат ефективни срещу запек.

9. Пробиотиците могат да помогнат

Няколко клинични проучвания са показали, че някои пробиотични добавки могат да помогнат за намаляване както на производството на газ, така и на подуване на корема при хора с проблеми с храносмилането.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *