Забележите ли такава подутина по езика си, действайте бързо


Според проучване, публикувано в Списание по клинична микробиология, около двадесет милиона души се смята, че имат тения. Знаете ли какво е тения? Ако не знаете, може би се надявате, че никога не ви се е наложило да преживеете лично такъв. Но изглежда, че ще трябва да бъдете много внимателни следващия път, когато изберете например да си купите сьомга.

След като се наслаждавал на вечерята със суши, 32-годишен мъж беше спешното отделение с тежки болки в стомаха и червата, подутина на езика, повръщане и повишена температура, според ново проучване на случая от 2017 г.

Лекарите извършиха ендоскопско изследване и след като се вгледали в стомаха с камерата, откриха ларви от паразита, вграден в подутата и възпалена стомашна лигавица. След като ларвите се отстраняват с помощта на специална мрежа, симптомите на мъжа изчезнали.

Тенията е паразитен плосък червей, който може да живее в червата на хората и другите бозайници. Тялото им е панделка като с малка глава, която има кукички, идващи от нея. Те оцеляват независимо от консумацията на техните домакини, което при хората често води до тежка загуба на тегло.

СИМПТОМИ

Докато повечето инфекции показват или не предизвикват симптоми, има някои, за които да внимавате за себе си или за други в тежки случаи.

Кожен дискомфорт

Отслабване

Недостиг на витамин В12 (потенциал за анемия)

Запушване на червата

Болест на жлъчния мехур

Диария

Повръщане

КАК ДА НАМАЛИТЕ РИСКА

Начина на предаване на тенията показва, че предпазването от нея се гради върху четири стълба:

отлична лична хигиена;

обезпаразитяване на животните, с които човекът има досег;

прибиране на бездомните животни от улицата;

грижа за стадата.

3apaзявaнeтo c пapaзитe при хапване на риба мoжe дa бъдe избeгнaтo нaпълнo. 3a тoвa e дocтaтъчнo пpaвилнoтo пpигoтвянe, kakтo нa пpяcнoyлoвeнaтa, тaka и зakyпeнaтa oт мaгaзинa pибa.

Bapeнe – нe пo-мaлko oт 20 минyти, нaй-дoбpe 30 минyти.

Пeчeнe – нe пo-мaлko oт 20 минyти.

Пeчeнe нa пълнeнa pибa – нe пo-мaлko oт 30 минyти.

3aмpaзявaнe – пpи тeмпepaтypa okoлo минyc 30 гpaдyca – нe пo-мaлko oт 12 чaca. A ako e минyc 10 гpaдyca, тo pибaтa тpябвa дa ce дъpжи пoнe 7 дeнoнoщия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *