Сбогом шипове на петата: Тези домашни упражнения ме спасиха от болките


Шипът на петата е малък костен израстък, който може да се появи на две места – в горната и долната част на петната кост. В някои случаи може изобщо да не се усеща.

Намира се между вътрешното и външното кокалче на глезена. Близо е до мястото, където е основата на ахилесовото сухожилие. Оплакванията, свързани с шип на петата, обикновено се развиват постепенно.

Първо се усеща, че нещо в обувката ви притиска. Понякога е сякаш камъче или остър предмет. Особено при ходене с обувки, които имат по-тънка подметка, усещането е неприятно. Дебелата подметка смекчава натиска при ходене и затова е по-комфортна. Използването на специална възглавничка за шип на петата може да облекчи още болката. За да намалите дразненето, вдигайте краката нависоко при всяка възможност. Гледайте да не натоварвате много засегнатия крак. При наднормено тегло се препоръчва отслабване. Носете удобни обувки. Правете упражнения за разтягане на мускулите на стъпалото и прасеца. Укрепвайте мускулите на краката, като ходите по-често боси. Търкаляйте със стъпалото малка бодлива гумена топка, ходете на пръсти на едно място или из жилището. Важни са още упражненията за разтягане на ахилесовото сухожилие. Стъпете на пръсти накрая на някое стъпало и спуснете петите надолу. Така се разтяга и мускулатурата на прасеца, което е много важно. Разтягайте така, че да не чувствате болка, а само леко напрежение.

Хванете стъпалото с две ръце и разтягайте навътре и навън извивката на стъпалото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *