Кои са нещата, които влияят най- много върху щитовидната ви жлеза, а вие дори и не предполагате


Нередовна менструация, подути очи, силна умора и даже депресия са сред симптомите на проблем с този важен орган с форма на пеперуда

Щитовидната жлеза има форма на пеперуда. Макар доста хора да не знаят това, тя играе важна роля за здравето на тялото и е отговорна за производството на хормони, които регулират метаболитните процеси в целия организъм.

В следващите редове ще посочим 6 навика, които влияят върху щитовидната жлеза.

 

Функцията на този орган е доста важна. Той регулира температурата на тялото, сърдечния ритъм, настроението и метаболитните процеси, които са отговорни за начина, по който тялото гори калории.

Накратко, правилното функциониране на щитовидната жлеза е свързано директно със здравословното състояние на човека. Всяка промяна в начина на функциониране би могла да доведе до хормонални промени, провокиращи различни заболявания и нарушения.

 

Кои са основните проблеми, свързани с щитовидната жлеза?

Проблемите с щитовидната жлеза са 8 пъти по-чести при жените, отколкото при мъжете. Този риск се повишава с настъпването на менопаузата.

 

Основните нарушения на щитовидната жлеза са:

Хипотиреоидизъм: Настъпва, когато щитовидната жлеза не може да произвежда важни хормони. Това води до дисбаланс в тялото, изразяващ се в следните симптоми:

Силна умора и депресия
Усещане за студ
Мускулна болка
Влошаване на мисловния процес или проблеми с концентрацията
Проблеми с храносмилането и запек
Болезнена и продължителна менструация
Внезапно покачване на телесното тегло
Суха и чуплива коса, проблеми с кожата и ноктите

 

Хипертиреоидизъм: Това състояние е противоположно на горното. То се проявява, когато щитовидната жлеза произвежда излишно количество хормони, водещо до появата на следните симптоми:

Тремор, нервност, раздразнителност
Усещане за горещина
Ускорен и неравномерен сърдечен ритъм
Мускулна слабост и силна умора
Учестени движения на червата
Нередовна менструация
Внезапно отслабване
Падане на косата
Подути очи

 

Кои навици влияят върху щитовидната жлеза?

Проблемите с щитовидната жлеза се дължат главно на генетични и автоимунни нарушения, а също така и на употребата на определени лекарства.

Много са изследванията, които сочат, че е налице връзка между определени навици и повишен риск от проблеми с щитовидната жлеза. Те водят до промяна на метаболизма и влияят върху общото здравословно състояние.

 

1. Заседнал начин на живот

Съвремието ни предразполага човек към заседнал начин на живот, който е свързан с повишен риск от влошаване на здравето. Дефицитът на ежедневни физически занимания може да вложи работата на щитовидната жлеза и да провокира хипотиреоидизъм.

Решение?

Отделяйте поне 30 минути дневно за упражнения. Избягвайте да лежите и да седите за дълъг период от време.

 

2. Прекалено много кофеин

Много хора не биха могли да започнат деня без чаша кафе. Това не е лошо нещо. Нито един експерт по здравословно хранене няма да препоръча обаче да консумирате неумерено кофеинови напитки, тъй като те са способни да повлияят негативно работата на щитовидната жлеза.

Решение?

Избягвайте консумацията на неумерени дози кофеин чрез приема на кафе или чай. Вместо тях залагайте на натурални сокове и вода.

 

3. Алкохол

Консумацията на прекалено много алкохол влияе негативно върху функцията на щитовидната жлеза. Повишава се рискът от хипотиреоидизъм.

Решение?

Избягвайте алкохолните напитки. Ако не можете да ги изключите напълно от живота си, тогава заложете на умереността.

 

4. Тютюнопушене

Цигарите и димът им, които съдържа токсични субстанции като тиоцианат, могат да провокират сериозни проблеми с щитовидната жлеза.

Факт е, че пушачите изпитват по-големи затруднения от непушачите в контролирането на проблемите, провокирани от нарушена функция на щитовидната жлеза.

Решение?

Препоръчително е пушачите да положат усилия, за да спрат цигарите. По този начин ще подобрят качеството на живота си. Непушачите трябва да внимават с т.нар. пасивно пушене.

 

5. Дефицит на йод

Дефицитът на йод е сред основните причини за проблеми с щитовидната жлеза, особено хипотиреоидизъм. Този елемент е важен за оптималното функциониране на този орган.

Решение?

Повишете консумацията на йод, като включите в хранителното меню храни като:

Морска сол
Риба и морски дарове
Бял боб
Морски водорасли
Келп
Чесън и лук
Млечни продукти – кисело мляко, прясно мляко, сирене и др.

 

6. Стрес

Ендокринната система е чувствителна към емоциналния и физически стрес. Той може да доведе до негативни последствия върху функцията на щитовидната жлеза.

Решение?

Научете се да контролирате стресовите ситуация посредством техники за релаксация или дейности, които ви носят удовлетворение и щастие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *