16-годишно момиче почина по изключително нелеп начин-Синдрома на Рапунцел


Жасмин Бийвър била откарана в болница в безсъзнание. Въпреки че само за 15 минути медиците успели да я стабилизират, тя починала скоро след това.

Причината била перитонит, вследствие на натрупаната коса в стомаха ѝ, съобщава Independent, цитиран от vesti.bg Семейството на Жасмин е в шок от случилото се.

„Тя беше грижовно и жизнерадостно момиче. Усмивката не слизаше от лицето ѝ“, споделят нейни близки. Това състояние е известно като Синдрома на Рапунцел, а в медицината е познато като трихофагия.

Рядко срещано психическо разстройство, при което засегнатите изпитват неконтролируемо желание да откъснат косми от тялото си, най-вече от скалпа, и да ги поглъщат. С времето косата се натрупва в стомаха и това може да доведе до перфорация на червата. При някои хора състоянието настъпва заради силен стрес, а при други – деянието е напълно несъзнателно. Синдромът засяга предимно деца, но се среща и при по-възрастни хора. Оперативното отстраняване на натрупалите се косми от стомаха в почти всички тежки случаи е задължително.

В лечението на Синдрома е необходима и намесата на психотерапевт. През август 2016 г. у нас лекари спасиха дете, страдащо от Синдрома на Рапунцел.  Специалистите от отделението по детска хирургия във варненската МБАЛ „Света Анна“ извадиха 3-килограмова топка коса от стомаха на 12-годишно момиче.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *