8 симптома, които ви алармират, че имате кръвен съсирек и спешно трябва да вземете мерки!


Кръвен съсирек – маса от кръв, която се движи през кръвта. Съсирването е нормално за нашата кръв, тъй като е естествена част от лечебния процес.

За съжаление, когато кръвният съсирек премине в тялото ви, той може да бъде опасен.

Според Американската асоциация по хематология, има няколко рискови фактора за кръвните съсиреци:

Затлъстяване
Бременност
Седене в седнало положение в продължение на повече от 4 часа
Орални контрацептиви (хапчета)
Рак
Рани
Някои операции
Възраст над 60 години
Случай в семейството на кръвни съсиреци
Хронично възпалително заболяване (ревматоиден артрит)

 

Кръвният съсирек , който минава покрай вените, не може да продължи и блокира тъканите във вашите крака, ръце и дори в мозъка или другите органи. Това може да доведе до факта, че частите на тялото ви бавно умират от загуба на богатата на кислород кръв. Нека да разгледаме 8 от предупредителните знаци, които биха могли да показват, че имате кръвен съсирек, за да потърсите медицинска помощ и какво може да направите, за да го предотвратите.

 

№ 1: Подуване
Подобно на чупката в градинския маркуч, съсирената кръв оказва натиск върху вените. Този натиск може да се развие и да разтегне околните тъкани. Подуването при кръвния съсирек се случва най-често в краката.

№ 2: Непрекъсната болка
Болката в гръдния кош е с усещане сякаш нещо тежко лежи на гърдите ви, но не и силна пронизваща болка. Тежестта или усещането за тъпа болка, придружена от други симптоми, е знак, че може да имате кръвен съсирек.

№ 3 : Бледа кожа
Липсата на приток на кръв поради кръвния съсирек прави кожата ви бяла, а след това се оцветява в синьо, защото кръвта не може да достави необходимия кислород.

№ 4: Усещане за топлина
Усещането за топлина обикновено е в ръцете или краката. То може да бъде придружено от изпотяване или болка в засегнатия район.

№ 5: Изтръпване
Изтръпването или гъделичкането в краката или ръцете може да е признак за кръвен съсирек. Когато има съсирек, кръвта не може да се движи в района. Това е подобно на начина, по който се чувствате, когато ръката ви е вцепенена, след като заспите в неудобно положение.

№ 6: Главоболие със загуба на зрение и способност да говорите
Кръвният съсирек в мозъка се нарича исхемичен инсулт. Главоболието е общо състояние, така че не е нужно да се притеснявате за кръвните съсиреци, ако това е само симптом. Но, ако имате наистина кръвен съсирек в мозъка, той може да доведе до проблеми с очите ви и дори да повлияе на способността ви да говорите.

№ 7: Диария с болка в корема
Симптомите на повръщане могат да говорят за хранително отравяне, но може да имате кръвен съсирек в стомаха си. Коремният съсирек може да предизвика силна болка, за разлика от тъпата болка при другите видове съсиреци.

№ 8: Недостиг на въздух, придружен с болка
Кръвният съсирек в белите дробове се нарича белодробна емболия. Същите симптоми могат да се появят, когато имате съсирек в сърцето. Недостиг на въздух, усещане, че не можете да си поемете дъх, болка в гърдите, сърцебиене, изпотяване, повишена температура – това са всички признаци за кръвен съсирек в белите дробове.

Изключително важно е бързо да потърсите лекарска помощ, особено ако имате симптоми на кръвен съсирек в мозъка, сърцето, стомаха и белите дробове. Вашият лекар може да използва ултразвук, за да провери за кръвни съсиреци в крайниците и кръвен тест, за да провери скоростта на съсирване на кръвта.

Лечението на кръвните съсиреци обикновено включва използването на медикаменти и разредители на кръвта. Лекарствата и разредителите на кръвта са например аспирин, варфарин, ривароксабан, хепарин.

Това не значи, че е необходимо да взимате лекарства без рецепта. Моля, консултирайте се със специалист в областта на здравеопазването, преди да взимате например аспирин, защото може да имате и други здравословни усложнения, които да предизвикат безпокойство в комбинация с неговия прием.

Според клиника Майо, бихте могли да вземете мерки за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци. Те препоръчват:

Избягвайте продължително седене. Ако пътувате със самолет, периодично ходете по пътеката. При автомобилни пътувания, планирайте често спиране.

Променете начина си на живот. Отслабнете, намалете високото кръвно налягане, откажете пушенето и тренирайте редовно.

Други методи за намаляване на риска от образуване на тромби включват увеличаване на приема на омега-3 мастни киселини с добавка на рибено масло. Омега-3 има много предимства: “Това е нещо, което ще ви помогне да живеете по-дълго.” Витамин Е и маслото от вечерна иглика са и антикоагуланти за тялото, което значи, че правят кръвта по-малко склонна да се съсирва.

Масаж, физически упражнения, ходене, хранене и здравословен начин на хранене с ниско съдържание на мазнини и повече зеленчуци – всичко това ще улесни кръвта. Чесън, лук, джинджифил, куркума, боровинка, лют червен пипер – всички велики съставки, които добавяйки ги към готвенето, намаляват вероятността от образуването на кръвни съсиреци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *