Проблеми с косата – симптоми на сериозни здравословни проблеми

Проблеми с косата, които подсказват за сериозни здравословни проблеми

Трябва да знаете за тях навреме, за да се консултирате с лекар!

Опитваме се да намерим най-добрата прическа за себе си, която да подхожда на лицето ни, боядисваме се, подстригваме косата, сресваме я.

Косата ни може да разкаже много за здравето на цялото тяло. Запознайте се с най-разпространените проблеми с косата, свързани със сериозни здравословни проблеми.

Бързорастяща коса
Прекомерният растеж на коса е един от симптомите на синдрома на Κyшинг, причинен от излишък на кортизол.

Понякога, заболяването изисква по-мащабно лечение: хирургическа интервенция, химиотерапия или лъчетерапия.

Суха и тънка коса
Хипотиреоидизмът може да промени външния вид на косата ви. Хората със заболявания на щитовидната жлеза могат да наблюдават увеличаване на косопада и промяна във външния вид на косата.

Проучване на TSH ще покаже дали косата ви се опитва да ви предупреди за здравето на щитовидната жлеза. Други симптоми включват: умора, чувствителност към студ, болка в ставите, мускулни болки, подуване на лицето, а също и наддаване на тегло.

Косопад
Ниското ниво на желязо или анемия води до косопад.

Вегетарианците и жените с тежка менструация страдат от недостиг на желязо. Яжте повече храни, богати на желязо, а също така редовно проверявайте нивото на желязо в организма.

Изтъняваща коса
Протеинът е необходим за здравата коса – без достатъчно количество на протеини ще забележите изтъняваща коса и косопад.
Хората със стомашно-чревни заболявания, както и при проблеми с усвояването на протеини, са в риск от влошаване на състоянието на косата.

Себореен дерматит
По-често се нарича пърхот, това е кожно заболяване на главата, което се характеризира с жълти или бели люспи.

То може да бъде причинено от бактерии по кожата или възпалителни процеси. Следователно, промяната в диетата, както и козметичните процедури, ще помогнат за решаването на този проблем. Ако проблемът продължава, може да се наложи да вземете по-сериозни мерки.

Падане на цели кичури
Ако косата ви започне да опада на кичури, особено при жените, тогава това може да е признак за диабет. Диабетът се свързва и с изтъняване на косата и образуване на кора по скалпа.

Ако косата ви опада по този начин, образувайки плешиви кръгове, тогава може би тялото се опитва да ви предупреди за диабет.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *