Ноктите ни предупреждават първи – 8 промени в ноктите, които сочат сериозни здравословни проблеми:

Въпреки че повечето хора не ги смятат за важни, ноктите ни наистина могат да разкажат много за нашето здраве. Всяка промяна в ноктите може да показва конкретно заболяване или състояние, затова трябва да им обърнем повече внимание.

Погледнете ноктите си – променили ли са цвета си или може би са започнали да се цепят? По-удебелени са от обикновено? Всички тези промени могат да показват сериозни здравословни проблеми и да ви помогнат да идентифицирате състоянието своевременно. Ето 8 промени на ноктите, които показват сериозни здравословни проблеми :

Подпухнали нокти

уделбелени нокти

Ако ноктите ви са по-удебелени и „подпухнали“ около пръстите, това може да е признак на възпалително заболяване на червата, респираторни заболявания, СПИН или чернодробно заболяване.

Сухи и чупливи нокти

Крехките и сухи нокти обикновено се свързват с хормонален дисбаланс или бактериални и гъбични инфекции.

Нокти с неравности

нокти с неравности

Неравностите върху ноктите могат да бъдат предупредителен знак за артрит, недостиг на желязо или лупус. Ако забележите неравности по ноктите си, трябва да видите вашия лекар възможно най-скоро.

Дупчици в ноктите

дупки в ноктите

Малките дупчици в ноктите обикновено показват огнища на алопеция, псориазис, проблеми със съединителната тъкан или недостиг на цинк.

Вдлъбнати нокти

вдлъбнати нокти

Ако ноктите ви изглеждат вдлъбнати като лъжица, може да страдате от дефицит на желязо, хипотиреоидизъм, сърдечни заболявания или хемохроматоза (чернодробно заболяване, причинено от висока абсорбция на желязо).

Люпещи се нокти

разслоение нокти

Ноктите, които се разслояват (белят) обикновено са причинени от недохранване, някои хранителни дефицити (фолиева киселина, витамин С, протеини) или псориазис.

Удебелени нокти

удебелени нокти

Ноктите трябва да са гладки и здрави и в никакъв случай да не са дебели. По-дебелите нокти показват проблеми с кръвообращението, белодробни заболявания, гъбични инфекции, проблеми с щитовидната жлеза или псориазис.

Нокти, променили цвета си

посинели нокти

Цветът на ноктите ви може да ви каже дали страдате от конкретен проблем. Белите нокти могат да бъдат признак на хепатит, докато тъмните ленти в горната част показват сърдечна недостатъчност. Сините нокти са знак за ниско съдържание на кислород в кръвта, а зелените нокти означават бактериални инфекции. Помътнелите нокти са знак за недостиг на витамини, докато червените ивици по ноктите могат да бъдат ранен признак на сърдечни проблеми.

Както можете да видите, ноктите ни могат да разкажат много за нашето здраве, затова е важно да забележите всякакви промени по тях и да се отнесете към проблема сериозно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.