Лекар: Дефицитът на този витамин води до необратими последици

Ако не се лекува, дефицитът на един от най-важните витамини води до необратими последици, предупреждава д-р Сара Каят.

Витамин В12 е необходим за поддържане на функциите на централната нервна система и недостигът му влияе негативно на неврологичното здраве. Средно човек трябва да получава 2,4 микрограма витамин В12 дневно, но тялото ни не е в състояние да го синтезира самостоятелно.

Затова той трябва да се набавя чрез храната или чрез хранителни добавки.

Д-р Сара Каят споделя в интервю, че много хора вероятно имат лек дефицит на B12 в продължение на много години без никакви явни симптоми. Ако не се лекува, ефектите от него могат да се влошат и в крайна сметка това да доведе до трайно увреждане на нервната система.

„Дефицитът на витамин В12 може да причини различни здравословни проблеми, а някои могат да бъдат необратими, ако не се лекуват. Например, недостигът му води до анемия – важно е тя да бъде открита и лекувана възможно най-скоро“, отбелязва лекарят.

Д-р Каят препоръчва посещението при лекар, ако имате съмнения за проблем с витамин B12. Най-точният начин да се определи наличието му е чрез кръвен тест. Говорейки за възможните външни симптоми, специалистът посъветва да се обърне внимание на оплаквания като умора, задух и чувство на слабост.

„Има редица признаци, чрез които тялото предупреждава за липса на това важно вещество, като изтръпване в различни области от тялото, депресия, зрителни нарушения, болка и възпаление в устната кухина“, споделя д-р Сара Каят.

Лекарят припомня, че източник на витамин В12 са животински продукти, включително месо, мляко и млечни продукти, яйца и някои риби.

Важно: Статията е с информативна цел и не замества консултацията с лекар!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.