Това са най-добрите храни за ускоряване на метаболизма след 50 години


След 50 години метаболизмът се забавя. Но според американския диетолог д-р Лорън Манакер е напълно възможно той да се ускори и след тази възраст. Достатъчно е да се въведат определени храни в диетата.

„Включването в диетата на редица храни ще помогне за ускоряване на метаболизма след 50 години“, каза Лорън Манакер, американски диетолог, в интервю.

Храните, които ускоряват метаболизма след 50 години

По-конкретно, според Манакър, консумацията на люта чушка помага за поддържане на добра физическа и когнитивна форма. Диетологът определя лютите чушки като храна с най-силен ефект върху скоростта на метаболитните процеси.

„Капсаициноидите, открити в лютите чушки и техните екстракти, играят важна роля в поддържането на метаболитното здраве, загубата на тегло и цялостното благосъстояние“, казва диетологът д-р Манакър.

Също така експертът добавя джинджифил към списъка с най-добрите продукти за ускоряване на метаболизма след 50 години.

„Колумбийският университет проведе проучване, което показа, че употребата му усилва термогенезата“, споделя д-р Манакър.

Друга храна, която лекарят счита за полезна за стимулиране на метаболизма в зрялост, е овесената каша (приготвя се от цели пълнозърнести зърна овес, които изискват дълго варене). Диетологът Манакър подчерта, че пълнозърнестите овесени ядки, както и останалите пълнозърнести храни, помагат за стимулиране на метаболизма. Също така са идеални за дълготрайна ситост, защита срещу преяждане и наддаване на тегло.

Освен това шоколадът с високо съдържание на какао (около 80 процента) помага за поддържане на здравословно тегло.

„Според проучване от 2018 г. хората, които са консумирали два грама черен шоколад със 70% какао дневно в продължение на шест месеца, са успели да отслабнат и да подобрят метаболитното здраве“, казва диетологът.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!