Лекар: Яжте това, за да изчистите бързо никотина от тялото си


Цикълът на разграждане на никотина в човешкото тяло е около шест до осем часа. Но въпреки това, той не се елиминира напълно от тялото за един-два дни. Процесът може да се следи буквално по часове. Два часа след отказване от пушенето токсинът започва да се елиминира от тялото и започват да се появяват първите признаци на абстиненция. Измиват 12 часа – въглеродният окис се отстранява от тялото, дишането се подобрява и става по-лесно. След 48 часа вкусът и обонянието стават по-остри. След 2-3 седмици синдромът на отнемане напълно спира да напомня за себе си и благосъстоянието на човек се подобрява значително.

Руският кардиолог д-р Олга Шашкова споделя, че в случая тези процеси се ускоряват от консумацията на следните храни – броколи, портокал, спанак, джинджифил, шипка, лимон, морков. 

Храните, които най-бързо чистят никотина от тялото

 

Броколите съдържат голямо количество витамини от група B, а именно B5 и C, които имат противотуморни, жлъчегонни, антиоксидантни и противовъзпалителни свойства поради съдържанието на гена NRF2, който предпазва белите дробове от окислителни и възпалителни процеси, причинени от тютюнопушенето. Яденето на броколи 3-4 пъти седмично намалява риска от развитие на диабет и сърдечно-съдови заболявания.

Портокалът е отличен помощник на организма за пречистване след отказа на цигарите. Портокалите съдържат фибри, които подпомагат храносмилателната функция, нормалните нива на захарта, удължават чувството за ситост и дори подобряват съня. Един портокал съдържа 80% от дневната норма на витамин С. Има благоприятен ефект върху имунната система и спомага за намаляване на възпалителните процеси, намалява нивото на стрес, което човек може да изпита, когато се откаже от никотиновата зависимост. Освен всичко друго, портокалите съдържат калий, който подпомага сърдечно-съдовата система.

Спанакът е един от най-големите източници на калий, йод и фолиева киселина, водоразтворим витамин B9, който е от съществено значение за имунната и кръвоносната система. Спанакът има и висока концентрация на витамин А и съдържа желязо, калций, магнезий и манган – полезни и важни микроелементи.

Джинджифилът предизвиква изпотяване и детоксикация на тялото, затопля, подобрява метаболизма, помага за разреждане на кръвта, подобрява храносмилането, нормализира синтеза на храносмилателни ензими, подобрява съня и дори има антипаразитен ефект.

В шипките има два пъти повече витамин С, отколкото в касиса, червените боровинки и червените чушки. Напитка от шипки помага за разреждане на слузта, лекува хрема, кашлица и улеснява справянето с никотиновата зависимост.

Лимонът е друг чудесен плод, който помага на тялото ви да се откаже от пушенето. При пушене никотинът се задържа в кръвоносната система средно три дни, оказвайки вредно влияние върху кожата и имунитета. Същият витамин С и лимонената киселина ще помогнат за ободряване на тялото.

Морковите съдържат витамин А, който има мощен антиоксидантен ефект. Пушачът редовно изразходва резервите от този витамин.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!